Şahıs asansörlerinde dikkat edilecek en önemli unsurlardan biri; asansörün taşıma kapasitesi, asansör seyir hızı ve trafik hesaplamalarına göre en uygun olan mekanik ya da hidrolik asansörün üretileceğidir.
Şahıs asansörlerin de, kullanım yerine göre konfor, kabin iç dekorasyonu ve hijyen önem taşımaktadır. Asansör kabinleri, kullanıcıların tercihlerine göre laminant, ahşap, paslanmaz, lamine cam gibi çeşitli materyaller ile dekore edilebilir. Gelişen teknoloji ile birlikte asansörler, otomatik kapılı, dokunmatik butonlu v.b. gibi farklı özelliklerde tasarlanarak şıklık ve görsellik açısından zenginlik sunabilmektedirler. Asansör kabininin içinde kullanıcı güvenliği açısından katlanır kapı ( Kramer Kapı ) kullanılması Asansör yönetmeliği standartlarının bir gereğidir.
Şahıs asansörleri, binaların projelendirilme aşamasında yapılan trafik hesaplamalarına ve asansör avam projelerine uygun olarak imal edilmelidirler.
Asansör Sınıflandırması
SINIF 1 ASANSÖRLERİ
320 ve 400 kg beyan yüklü küçük kabinler yalnız insan taşımak için kullanılır.
630 kg beyan yüklü orta boy kabinler insan taşımaya ek olarak özürlü kişiler için normal tekerlekli sandalye ve çocuk arabalarının taşınması içinde kullanılabilir.
1000 kg beyan yüklü büyük boy kabinler, orta boy kabinlerin taşıyabileceği yüklerin yanı sıra, tutamakları sökülebilen sedyelerin, tabutların ve mobilyaların taşınması içinde kullanılabilirler.
SINIF 2 ASANSÖRLERİ
Sınıf 1 ve Sınıf 3 özelliklerini birlikte taşıyabilen, beyan yüküne göre konut dışı yerlerde ve sağlık tesislerinde de kullanılabilen asansörlerdir.
SINIF 3 ASANSÖRLERİ
Özel olarak hasta taşımak amacıyla tasarımlanmış asansörlerdir.
1600 kg ve 2000 kg beyan yüklü asansörlerin kabinleri, çoğu dispanser ve hastaların ihtiyacını karşılar.
2500 kg beyan yüklü asansörlerin kabinleri, özellikle hastane yataklarındaki hastaların tıbbi yardım cihazlarıyla birlikte taşınması için uygundur.